A n a S a y f a >>
A d ı m A d ı m 7 . Ç P >>
7 . Ç P N e d i r >>
L i n k l e r >>
S ö z l ü k >>
S . S . S >>
İ l e t i ş i m >>

 

 

 

 

 

 


Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı

SIKÇA SORULAN SORULAR - 7. ÇERÇEVE PROGRAMI

Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) nedir?

AB 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) veya orijinal adı ile (7th Frame Program), Avrupa Topluluğu Anlaşması çerçevesinde, AB'nin politik, ekonomik ve sosyal hedeflerine katkıda bulunmak üzere, Avrupa'daki bilimsel araştırmalara mali destek sağlamak için kurulan bir destek programıdır. Beş yıllık dönemler itibarıyla, 1984 yılından itibaren uygulanan destek programın altıncısı olup, 2007 yılında başlayıp, 2013 yılında tamamlanacaktır.

AB. Çerçeve Programıları (FP) ne değildir?

Ülkelere tahsis edilen maddi bir yardım değildir. Herhangi bir araştırma kuruluşuna veya şirkete değil, spesifik projelere mali destek sağlanır. Katılan ülkeler için bir kota da söz konusu değildir.

AB Çerçeve Programı'na hangi ülkeler katılıyor?

Programa, Avrupa Birliği ülkeleri, aday ülkeler ve İsrail gibi özel anlaşmalarla programa katılmış olan ülkeler katılıyor.
Üye Ülkeler: İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İrlanda, Portekiz, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Danimarka, Finlandiya
Aday Ülkeler:Türkiye, Bulgaristan, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Malta, Slovakya, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovenya, Letonya
5 Asosye Ülke: İsrail, İsviçre, İzlanda, Norveç, Lichtenstein
6. Çerçeve Programı içindeki etkinliklerden yararlanma açısından üye ülke ile aday ülke arasında hiçbir fark yoktur.

AB Çerçeve Programı'na kimler başvurabilir?

Programa katılan ülkelerden kar amacı gütmeyen tüzel kişiler başvurabilir. Üniversiteler, araştırma merkezlerive kurumları, şirketler ve KOBİ'ler geliştirdikleri proje önerilerine mali destek almak üzere başvurabilirler. Kişisel projelerle de başvurulabilir.

AB Çerçeve Programı'nın (FP) temel amacı nedir?

AB Çerçeve Programıları'nın (ÇP) temel amacı; bilgiye dayalı bir Avrupa ekonomisi ve Avrupa hayatı kurmaktır. Bu amaç; "Bilgi Toplumu Avrupası" olarak tanımlanmaktadır. Bu amaçla, başta AB üyesi ülkeler olmak üzere, katılan tüm ülkelerde yaratıcı düşünceleri ve yenilikçi potansiyeli harekete geçirmek ve uygulanabilir sonuçlara ulaşmaktır. Program ile, yenilikçilik, rekabetçilik, toplumsal uyum, ekonomik büyüme ve istihdamın gelişmesi hedefleniyor.

AB 6. Çerçeve Programı (6.ÇP) hangi tespitlere dayanıyor?

AB 6. Çerçeve Programı (6.ÇP), Avrupa'nın yaratıcı ve yenilikçi düşünceyi kullanmada ve bilgi toplumuna geçişte ABD'nin ve Japonya'nın gerisinde kaldığı, 2010 yılına kadar aradaki farkı kapatmak için, bu farkın kapatılmasına hizmet edecek projelerin desteklenmesinin zorunlu olduğu tespitine dayanıyor:
a-Avrupa Birliğinin rekabet gücü özellikle Japonya ve Amerika karşısında zayıf kalmıştır.
b-AB.nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasından Ar-Ge için ayrılan pay Japonya ve ABD.ye kıyasla azdır;
Japonya:%3.0
ABD:%2.6
AB: %1.9
Türkiye: %0.6 007 AB 6. Çerçeve Programı'nda (6.ÇP) temel felsefe nedir?

Programın temel felsefesi, katılan ülkelerdeki yaratıcı düşünceyi ve yenilikçi potansiyeli, işbirliği halinde hazırlanmış projeler çerçevesinde birleştirmek ve ortak bir Avrupa Araştırma Alanı (ERA) yaratmaktır. Program, ulusal sınırlar içinde kalan yaratıcı ve yenilikçi düşüncenin 21. Yüzyıl Avrupa'sını yaratmada tek başına kalmasının yetersiz olacağından hareketle, yaratıcı-yenilikçi bir ortak Avrupa Düşüncesi'ne varmayı amaçlamaktadır.

AB 6. Çerçeve Programı'nda (6.ÇP) temel prensipler nedir?

Programın harekete geçirmeyi amaçladığı yaratıcı fikirler şu temel prensipleri gerçekleştirmeye yönelik olacak
Ekonomik ve toplumsal "Katma Değer" yaratılması,

Tematik önceliklerin kapsadığı konulara öncelik verip odaklanmak,

Kaynakların verimli kullanılması, etkin ve basit AR-GE yönetimi ve Bütünleştirilmiş Projeler yaratmak,

Mükemmeliyeti bütün Avrupa'ya yayan Mükemmeliyet Ağları'nın oluşmasına katkı sağlamak,

KOBİ'lerin ve araştırmacı dolaşımının desteklenmesine dönük olmak,

Ortaklık anlaşması imzalayan aday ülkelerin yönetimde yer alması,

Özellikle entegrasyon süreçlerini güçlendirmek,

Her hangi bir sosyal sorunu çözmek,

Yenilik yaratmak.

 

Avrupa Araştırma Alanı (ERA) nedir?

Avrupa Araştırma Alanı (European Research Area)(ERA); Avrupa'nın teknolojik rakipleri karşısında rekabet gücünü ve istihdamı arttırmaya, yeniliğe ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik olarak, 2010 yılında dünyanın en büyük bilgiye dayalı ekonomisi ve toplumu olma hedefi doğrultusunda, bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme yeteneğini geliştirme ve var olan kapasitesini bütünleştirme ortamı olarak tanımlanmaktadır. Avrupa Araştırma Alanı'nı gerçekleştirecek araç olarak tasarlanan Altıncı Çerçeve Programı'nın temel yaklaşımını yukarıda anılan kavramlar belirlemiştir.Şu unsurları içeriyor: Yeniliğin,

Rekabetçiliğin,

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin,

Toplumsal uyumun,

İstihdamın geliştirilmesi için,

 

Bilgiye dayalı ekonomi ve toplum yaratılması. 010 Programa katılacaklara verilen öncelikli mesaj nedir?

Proje önerileri Avrupa.dan diğer ortaklarla birlikte oluşturulup yürütülmeli

Proje süresince bilgi ve deneyim paylaşımı yapılmalı

Üretilen bilgi paylaşılmalı

Projeler, Avrupa.nın rekabet gücünü arttırmalı veya Avrupa.daki toplumsal bir sorunu çözmeye yönelik katma değer sağlamalı

 

Bu nedenle yalnızca bir ülkeyi ilgilendiren bir konudaki veya bir ülkenin fazlaca temsil edildiği katılımcı profili sergilemeyen proje önerilerinin programdan destek alma şansları bulunmamaktadır. 011 Hedeflenen Avrupa Araştırma Alanı nasıl tanımlanıyor?

AB 6. Çerçeve Programı, AB'nin 10 yıllık AR-GE felsefesini tanımlayan Avrupa Araştırma Alanı'nın (ERA) uygulama aracı olarak tasarlandırmış olup, Yeniliğin,

Rekabetçiliğin,

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin,

Toplumsal uyumun,

İstihdamın geliştirilmesi için,

bilgiye dayalı ekonomi ve toplum yaratılması unsurlarını içermektedir.


SAÜ AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI - YRD. DOÇ. DR. ŞEREF SOYLU Tasarım - Bahtiyar KOÇ